Prečo ľudstvo potrebuje transparentný globálny finančný systém

Posted by

Žijeme bezprecedentné časy. Globálna pandémia z večera na ráno navždy zmenila svet ako sme ho poznali. Ľudstvo dospieva. Vedomosťami, technológiami, silne však pokrivkáva morálna vyzrelosť ľudstva ako celku. Žijeme v dobe, keď je možné v laboratóriu vyrobiť pandorinu skrinku s minimálnymi zdrojmi a globálnym dosahom.

English version

To, čo vidíme teraz, môže byť iba slabý odvar toho, čo môže prísť ak sa nejaký šialený ekoterorista s PhD z genetickej biológie rozhodne urobiť svetu utrum. COVID-19 má inkubačnú dobu dva týždne. Predstavme si, že ďalšia takáto dobrota by ho mala mesiac. A smrtnosť eboly. Kým by sa na prvom pacientovi, ktorý by zomrel zistilo o čo šlo, desatina sveta by bola mŕtva a polovica nakazená. Momentálne neexistuje sila, ktorá by takémuto scenáru vedela zabrániť. Ako sa dajú zaviesť kontroly na činnosť všetkých laboratórií, ktoré majú potenciál niečo také zrealizovať? Je nemožné dôsledne odkontrolovať každé jedno laboratórium, ktoré môže napríklad vzniknúť trebárs ako bočný biologický startup nejakej technologickej firmy kdesi v Číne.

Ľudstvo potrebuje tak zásadnú morálnu zmenu, po ktorej realizovaní navždy zmiznú pochybnosti o pohnútkach kohokoľvek. To dá dosiahnuť zavedením globálneho informačného systému celosvetovej transparentnej kryptomeny. Tj. jednej globálnej meny, ktorá by bola priehľadná – každý člen spoločnosti by videl na peniaze kohokoľvek iného. Ostatné meny by postupne zanikli. Ak Vás zaujíma plastickejší opis, ako by priehľadné financie zmenili svet, článok na túto tému je tu.

Ľudstvo potrebuje zmenu, vďaka ktorej motívy ľudí, ktorí chcú svetu ublížiť – či už je dôvodom frustrácia z vlastného života alebo nejaká osobná tragédia, či len vidina finančného zisku, jednoducho vymiznú.

Vymiznú pretože:

  • Každý jeden člen spoločnosti bude oslobodený od tlaku spojeného s peniazmi. Zdrojov je na Zemi v kombinácii s technológiami dostatok na to, aby bez problémov bohato uživila každého jedného človeka. Keď sa prestanú merať hodnoty peniazmi, bude to kolektívna úľava, akú ľudstvo ešte nezažilo.
  • Tým, že ľudia budú zrazu vidieť ako (a následne i prečo) plynú v spoločnosti peniaze, strašne veľa vecí sa zmení. Postupne sa tok peňazí transformuje spôsobom, kde bude miesto profitu jednotlivca či nejakej korporácie zvýhodňovaná skutočná tvorba hodnôt a v neposlednom rade i dlhodobá udržateľnosť civilizácie ako celku – čo potrebujeme napríklad i v prípade nežiadúcich klimatických zmien spôsobených hulvátskym drancovaním prírody. Toto spôsobí obrovský nárast bohatstva ľudstva ako celku. Kolektívne, zrazu, miesto maximalizácie zisku, budú v popredí iné hodnoty.
  • Každý jeden človek uvidí a rýchlo zistí, že nový systém je férový, dlhodobo udržateľný a oslobodzujúci. Odpadne polovica frustrácie. Druhá polovica odpadne po tom, čo sa zdroje ľudstva, ktoré sa momentálne používajú na vybabranie s ostatnými začnú používať na osobný rozvoj jednotlivcov.
  • Keď každý bude poznať finančnú situáciu každého, tajomstvo príťažlivosti peňazí sa vytratí. Nie je také dobré mať veľa peňazí, ako je zlé, ich nemať. Transparentnosť bude mať za následok okamžitý tlak na vyrovnanie najkrikľavejších rozdielov v majetkoch ľudstva.

Takto spravovaný svet bude výhodnejší aj pre tých, ktorí aktuálne zo súčasného stavu profitujú. Je lepšie byť milionárom vo svete, kde nikto nevypustí do sveta nejaký COVID-XY, ako byť mŕtvym miliardárom. Jediné čo bude treba urobiť aby súhlasili s prechodom na nový systém, bude nejaká rozumná amnestia časti majetkov poukrývaných vo všemožných daňových rajoch.

Systém by mal obrovský význam i v prípade, že by vypukla pandémia ako vidíme dnes. Nájsť nakazených ľudí po tom, čo by sa našiel zdroj nákazy, by bola otázka náhľadu do jednej databázy platieb.

Existovali by nástroje i na to, aby sa vedelo odkontrolovať čo robia napríklad všetky laboratóriá, ktoré sú schopné vyvinúť napríklad nebezpečný vírus. Napríklad by sa dali odsledovať všetky transakcie v ekonomike spojené s nejakým špeciálnym vybavením biologických laboratórií.

Ľudstvo dospelo do stavu, kedy ho vlastná technologická vyspelosť spojená s morálnou nevyspelosťou môže vyhubiť. Je načase vyrovnať tieto disproporcie.

O tom, ako sa dá systém zaviesť, som sa rozpísal tu. Aj keď teraz vidím čo sa deje, začínam byť skeptický, či to ľudstvo bez pomoci zvonka samo v potrebnom čase zvládne.

Visits: 2131

Leave a Reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *