Viditeľné peniaze – jediný spoločenský systém plne zaručujúci neexistenciu jadrovej a iných hrozieb

Posted by

English version

Západný svet sa po 77 rokoch pocitu relatívnej bezpečnosti prebral do krutej reality. To, čo oných 77 rokov držalo svet v relatívnom mieri, sa teraz otočilo proti nám. Stačí, aby sa jeden primitívny barbar držiaci atómový kufrík rozhodol, že ani za cenu atómovej apokalypsy nedovolí, aby ľudia mohli slobodne myslieť, žiť a konať a všetko, čo sme počas svojich životov budovali môže byť stlačením jedného gombíka zničené.

Ocitli sme sa v úplne inej paradigme doby.  Spoločenské zriadenie si pýta zásadné reformy, ktoré budú efektívne takýmto situáciám predchádzať. Niečo také, ako jadrové zbrane by vôbec v spoločnosti nemalo existovať. Ani v prípade matky všetkých demokracií – veľmi dobre sme videli akú paseku dokáže narobiť v najrozvinutejšej demokracii na svete jeden truľo(Donald Trump) tentoraz z opačného spektra hlúposti.  No s rovnako veľkým egom.

Ak by sme však aj mali obrovské šťastie a Rusko by bolo hneď zajtra dePutinizované a odzbrojené od atómových zbraní, v dnešnom spoločenskom systéme neexistujú žiadne prekážky, ktoré by znemožnili demilitarizovanému štátu sa po určitom čase k atómovej hrozbe hoc i v tajnosti opäť dopracovať.

Potrebujeme sa nad spoločenským systémom, v ktorom žijeme opätovne zamyslieť a vynájsť ho odznova – bezpečnejší, robustnejší na prevenciu terajších zlyhaní, spravodlivejší, ekonomicky efektívnejší.

Koncom 90tych rokov 20. storočia som si prečítal knihu amerického spisovateľa Neala Donalda Walscha Hovory s Bohom 2. Autor sa v jednej pasáži práve tejto téme venuje. Deklaruje, že vo vysoko rozvinutých spoločnostiach fungujú ľudia spôsobom, že peniaze sú plne transparentné a viditeľné. Pre našu snahu nájsť lepší spoločenský model, je asi úplne jedno či autor takúto informáciu získal od nejakého externého zdroja alebo si takýto fakt proste dopočítal pochopením toho, ako spoločnosť funguje.

Mňa osobne myšlienka a jej konzekvencie tak na nasledujúce desaťročia fascinovali, že po dvadsaťročnom rozmýšľaní som sa rozhodol pozitívne riskovať na možnosť, že je tento koncept pravdivý. Ako informatik som začal vyvíjať bankový informačný systém, ktorý by mal takúto potrebu transparentnosti zakódovanú vo svojom jadre.

Aby som sa ale vrátil k téme v nadpise článku, ďalšie pasáže textu venujem vysvetleniu, ako by systém viditeľných peňazí efektívne vedel brániť svet pred jadrovou či inými hrozbami, ktoré súčasný spoločenský systém vôbec nekontroluje – práve naopak kapitalizmus tlači na čo najväčší technologický pokrok bez akýchkoľvek bŕzd. V prípade napríklad rozvoja biotechnológií alebo technológií smerujúcich k umelej inteligencii si kapitalizmus vyslovene vytvára podmienky, ktoré si pýtajú nejaký škaredo nebezpečný incident, s podobným dopadom ako použitie jadrových zbraní.

Čo to teda vlastne znamená, že peniaze by boli transparentné a viditeľné?

V jadre novodobej spoločenskej infraštruktúry by mal existovať informačný systém – niečo ako Facebook, kde by mal každý pod svojím účtom evidovaný svoj majetok a financie. Hotovosť by postupne prestala existovať. Každá ekonomická transakcia by sa diala v takomto systéme. A údaje z neho by boli relatívne voľne dostupné, takže prakticky každý člen spoločnosti, ktorý by splnil nejaké podmienky by mal právo realizovať náhlady na takéto dáta. Akonáhle by niekto takýto náhľad zrealizoval, zapísala by sa informácia o tom, že sa tak udialo do systému, kde by to bolo majiteľom účtu dohľadatelné. Nebolo by možné technicky zrealizovať náhľad do systému, bez zapísania takéhoto logu, že sa to udialo. Ani na príkaz súdov či polície.  

Takéto obnaženie medziľudských vzťahov prostredníctvom obnaženia financií a majetkov by malo obrovský katarzný účinok na medziľudské vzťahy. Predstavte si, koľko špiny a energie by si ľudstvo ušetrilo, keby každý na prvý pohľad videl, kto skutočne produkuje najviac hodnoty pre spoločnosť a kto naopak vymýšľaním pomáha pravidlá obchádzať a profituje na nešťastí iných. Ak by sa naozaj do plnej hĺbky prijala transparentnosť ako fenomén, na ktorom je postavená spoločnosť, viedlo by to k silnému nakopnutiu ekonomiky, pretože by zrazu boli veľmi dobre viditeľné slabé miesta tvorby hodnôt. Takáto transparency driven economy by možno bola o niekoľko desiatok percent efektívnejšia ako ekonomika, kde sú peniaze neviditeľné.

Aký by to ale malo súvis s obranou voči atómovým zbraniam? Takejto plnej transparentosti by podliehali v prvom rade aj samotné štáty. Ak by v jadre spoločnosti bol bankový systém, kde by bola evidovaná prakticky každá ekonomická transakcia a ľudia by mali k takýmto informáciám prístup, urobiť nákup uránu by bez vzbudenia pozornosti bolo prakticky nemožné. Detto s nákupom vybavenia pre biologické laboratórium. Stačil by jeden Váš známy, ktorý vie, že pracujete na špičkovom biologickom výskume a že si práve prechádzate krízou vzťahu s partnerkou a že ste mali pár poznámok o tom, ako by bolo dobré všetko definitívne ukončiť. Spojením týchto informácií s informáciami zo  systému viditeľných peňazí by mu veľmi rýchlo došlo, že chystáte nejakú hlúposť a upozornil by na to.

Zavedenie takéhoto centrálneho zúčtovacieho systému by bola ale z iného uhla pohľadu veľmi nebezpečná vec. Ak by nad systémom mala kontrolu napríklad vláda nejakého štátu, prostriedky typu kto sa zúčastnil na demonštrácii príde o poslednú výplatu by sa stali možnými. Kľúčovým bodom pri premýšlaní o tom, ako takéto niečo zrealizovať bude teda vynájdenie mechanizmov, ktoré by takémuto niečomu potencionálne bránili. Ako prvý bod ma napadá, že nad systémom by nemala mať kontrolu žiadna vláda štátu, ale dohľad by tvorila nejaká novovzniknutá organizácia napríklad pri OSN. Boj proti takémuto zneužitiu by ale vôbec nemusel byť márny – mali by sme totiž k dispozícii aj transakcie organizácie, ktorá by dohľad vykonávala. A nielen my. Z každého človeka by sa potencionálne stal kontrolór s potenciálom všetko behom jednej sekundy vykričať.  

Plne si uvedomujem, ako exoticky pre človeka ktorý vyrástol v systéme kde sú peniaze obklopené tajomstvom môžu moje nápady znieť. No treba si uvedomiť, že pravdepodobne iná alternatíva k mierumilovnému a bezpečnému spolužitiu ľudí ani neexistuje. Výzývam Vás teda na prehodnotenie myslenia o tom, čo sú peniaze, aká je ich úloha a aký má byť ich mód fungovania. Pozývam Vás do sveta, kde si ľudia navzájom v prípade potreby vidia oveľa viac do hrncov, ako to poznáme v súčasnosti. Celá globálna spoločnosť tým nadobudne oveľa rodinnejší a hlavne bezpečnejší charakter.

Ak Vás myšlienka viditeľných peňazí zaujala, zapíšte sa prosím na odber noviniek na stránke projektu: https://viditelnepeniaze.sk a https://visiblemoney.org

Visits: 411

One comment

Leave a Reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *